Wat is Balfolk?

Balfolk is een dansvorm die bestaat uit een verzameling West-Europese dansen. Zo’n dansavond noemen we meestal een bal. Een bal is een beetje te vergelijken met een tango- of salsa-avond, maar dan met West-Europese muziek in plaats van Zuid-Amerikaanse. Er worden koppeldansen gespeeld, zoals Scottish, Polka, Mazurka en Bourrée. Maar ook groepsdansen zoals de Jig of Cercle. Tevens wordt er tijdens zo’n Balfolk altijd live muziek gespeeld. Dit maakt een bal bij dansschool Louise Marius altijd speels, gezellig en sfeervol.

Waar komt deze dans vandaan?

Van origine werden de dansen die nu bij Louise Marius op een bal gedanst worden op bruiloften en dorpsfeesten in kleine dorpjes in Frankrijk gedanst. Tegenwoordig zijn er in Frankrijk ook regelmatig dansavonden en festivals die niet perse vanuit die (volks-)traditie worden georganiseerd, maar gewoon omdat het leuk is om te dansen en muziek te maken.

Deze trend is toen overgewaaid naar Nederland. Vooral onder de jongeren is deze dans erg in trek. Vandaag de dag is Balfolk te omschrijven als een springlevende traditie, met allerlei invloeden uit verschillende muziek- en dansstromingen. En is het historische, traditionele aspect ondergeschikt aan het dansplezier hier en nu.

Balfolk

Zowel in Utrecht als in Amsterdam

De wekelijkse Balfolk danslessen worden zowel in Utrecht als in Amsterdam gegeven. In Utrecht geef ik deze Balfolk danslessen op een maandagavond en de wekelijkse danslessen in Amsterdam geef ik op woensdagavond. In september en februari begint er elk jaar een serie van 16 lessen. Indien u meer informatie over de danslessen wilt hebben? Neem contact op via:

  • Tel: +31 641282001
  • Email: louise.marius@gmail.com

Contact  Leren dansen?